فنون مشاوره
فنون پیشرفته مشاوره و روان درمانی نویسنده : کریستن کنت
مترجمان : دکترکیانوش زهراکار - فرشاد لواف پورنوری
مهارت های پایه
استعاره درمانی
درمان خلاق
درمان فرافکن
درمان کلاسیک

فنون مشاوره و روان درمانی یکی از مهمترین ابزار کاربردی در روند درمان و مشاوره محسوب می شود زیرا تعامل میان مراجعان و مشاوران متکی بر استفاده ازاین فنون است .

میزان اثرگذاری مشاوره ، رابطه مستقیمی با تسلط و نحوه بکارگیری فنون مشاوره توسط درمانگر دارد .

استفاده از این روش ها میتواند مشاور را در ایجاد ارتباط موثر یاری کند و در دید مراجع نسبت به خودش ، تعاملات و دنیایش تاثیر بسیار زیادی داشته باشد .

تغییر ، یکی از اصلی ترین اهداف مشاوره است ،متخصصان بالینی با استفاده از فنون مشاوره موجبات تغییر در دیگران را فراهم میسازند . 

سرآمدترین مشاوران کسانی هستند که ابزارهای مشاوره ( فنون مشاوره ) را به خوبی بکارمیگیرند تا قادر به انتقال ارتباط اثر بخش به مراجعان باشد و به آنچه انتظار آن میرود دست پیدا کنند ، درک انچه مراجعان در تلاش انتقال به مشاور هستند نیازمند مهارت ، مطالعه و تمرین بسیار است  . 

ارتباط موثر ، هسته حرفه مشاوره است به همین جهت یک مشاور موفق باید در مقابل رخ دادهای  مشاوره که رابطه میان مراجع و روان درمانگر را مختل میکند آمادگی پیدا کند  .

در ادامه این مطلب هر بخش را به توضیح و تفسیر کلی یکی از فنون مشاوره به همراه مثال های بالینی و بیان داستان هایی برای تکمیل و تفهیم این عناوین میپردازیم .

مهارت های پایه مشاوره

چند مورد از مهارت های ضروری در مشاوره و روان درمانی

تکنیک های مشاوره روانشناسی

بکارگیری فنون مشاوره نیازمند آگاهی وتسلط کافی از مهارت های اساسی مشاوره است .

در واقع درمانگرانی که دربکارگیری مهارت های اساسی مشاوره حرفه ای نباشند با بکارگیری فنون پیشرفته مشاوره نیز موفق نخواهد بود .

برخی از این مهارت ها عبارتند از :

واضح است که فنون مشاوره معطوف همین موارد نبوده و بسیاری از مشاوران ، فنون منحصر به فرد خود را بکار میگیرند ، با این امر آگاهی و تسلط بر این مهارت ها برای ایجاد ارتباط موثر میان مراجع و مشاور  ضرور ی است همچنین تسلط برآن نیز نیازمند تمرین ، تکرار و کسب تجربه است .

در ادامه این مطلب به توضیح و تفسیر هر یک از این موارد خواهیم پرداخت .

عنوان ها

مهارت های پایه

مهارت توجه کردن

مهارت های پایه و اساسی مشاوره

فنون مشاوره روان درمانی خطاهای مشاوره خطای تعبیر و تفسیر

گام نخست در یاری رساندن به دیگران نشان دادن علاقه به آن ها است  

توجه کردن از مقدماتی ترین مهارت های اساسی مشاوره و روان درمانی است  .

توجه کردن به معنی حضور و تمرکز کامل بر روی انچه مراجع میگوید ( فرایند یا محتوا ) و همچنین در نظر گرفتن آنچه مراجعان در حال انجام آن هستند ( نحوه نشستن ، راه رفتن ، ارتباط چشمی ، نحوه نمایش انرژی و یا عدم انرژی خود .

این مهارت در ظاهر بدیهی می آید اما نباید دست کم گرفته شود زیرا در امر مشاوره بسیار حائز اهمیت است.

فن پراتنز

فن پراتنز: 

دراولین مرحله بکارگیری درست مهارت توجه کردن استفاده از فن "پراتنز " ( - - - ) است .

فن پراتنز یکی از فنونی است که مشاور برای افزایش توجه خود میتواند بکارگیرد به این معنا که مشاور در تصور خود مسائل شخصی ، نگرانی ها ، افکار ، احساسات و هرآنچه نامرتبط با جلسه مشاوره است را در پراتنز (- - - )  قراردهد و توجه انتخابی خود را معطوف به مراجع و جلسه مشاوره کند .

فن پرانتز ساده بنظر میرسد ، اما بکار بردن آن دشواری های خود را به دنبال دارد که برای رسیدن به تسلط آن تمرین و تکرار لازم است .

کاربرد فن پراتنز:

از کاربرد های فن پراتنز پیشگری از خطای تماس و نزدیکی است زیرا باعث تقویت مهارت توجه کردن شما میشود که لازمه ایجاد یک رابطه میان مشاور و مراجع است .

درصورتی که مشاور نتواند فن پراتنز را به درستی به کار بگیرد احتمال بروز خطای تعبیر و تفسیر بیشتر میشود  که ناشی از عدم توجه مناسب به گفته های مراجع است  

معطوف به مراجع و جلسه مشاوره کند .

فن پرانتز ساده بنظر میرسد ، اما بکار بردن آن دشواری های خود را به دنبال دارد که برای رسیدن به تسلط آن تمرین و تکرار لازم است .

نکته مهم در مهارت توجه کردن :

نکته دیگری که میتواند در روند مشاوره تاثیر بسیاری داشته باشد اگاهی از دامنه توجه و محدودیت های آن است .

بر اساس مطالعات علمی میانگین توجه انسان با صرف نظر از اینکه موضوع به چه میزان مجذوب کننده ، غمگین و یا شاد باشد تنها ۸ دقیقه در نظر گرفته شده است . 

آگاهی از این محدودیت ۸ دقیقه ای توجه انسان میتواند مشارو را برای مشاوره کابردهای بسیار داشته باشد .

 برای درک بهتر اهمیت مهارت توجه کردن میتوانید مثال بالینی زیر را مطالعه کنید ، این داستان تجربه اولین جلسه مشاوره یک مشاور می باشد که درتلاش برای بکارگیری مهارت توجه کردن است 

مثال بالینی

دراتاق مشاوره همین که مراجع نشست من نشستم ، از اینکه چطور عقب نشسته بودم آگاه بودم و به سرعت بلند شدم و جلو آمدم ، دست هایم را به جلویم تا کرده بودم و زانوهایم را روی هم گذاشته بودم ظاهر کلاسیک راجرزی

لحظه ای با خود فکر کردم آیا دقیقاً آن طوری نشسته ام که بنظر برسد آماده ام تا حرفه ام را به عنوان یک مشاور آغاز کنم؟

متأسفانه در بیشتر موارد متوجه میشوم که افکارم مرا درگیر می‌کند  ، همچنین دریافتم مراجعم شروع به صحبت کرده است و من حرف هایی که میزند را گوش نمیدادم ، در آن لحظه از اینکه آنچه را که مراجع بار اول به من گفته بود فراموش کردم ناراحت بودم به این شکل اجازه دادم تا افکار منفی نیز مرا تحت تاثیر قرار دهد و باعث شد تا همچنان به او گوش ندهم !

در آن لحظه زبانم بند آمده بود با خود فکر کردم چقدر میتوانم این طور احمق باشم در این لحظه نمیدانستم که باید اعتراف کنم که به حرف هایی که گفته بود گوش ندادم یا باید وا نمود کنم که به او گوش میدادم ...

 متأسفانه فکر کردم که تمام جلسه مشاوره مراجعم صرف پرداختن به افراد و حوادثی شد که او آشکارا همان ابتدا آنها را توصیف کرده بود و از این پس خودم را گم کردم و تا آخر به این وضع ادامه دادم.

به همین دلیل میتوان گفت که توجه کردن و در پرانتز قرار دادن در ظاهر ساده و در عمل دشوار خواهد بود بنابراین نیاز به تمرین و تمرکز دارد تا به این مهارت مسلط شوید و بتوانید به درستی اولین و یکی از مهمترین مهارت های اساسی مشاوره را بکاربگیرید و از بروز خطاهای مشاوره مانند خطای تعبیر و تفسیر که در ادامه این مطلب به صورت کامل توضیح داده شده است جلوگیری کنید 

بهره گرفتن از مهارت گوش دادن فعال نیز میتواند به توجه کردن و اجتناب از خطاها ،  مشاور را یاری کند . 

روشن است که بکاربردن توجه کرن و فن پراتنز در روند مشاوره مفیداست اما کافی نیست و برای رسیدن به یک مشاوره اثر بخش  بهره گیری از مهارت های دیگری مانند گوش دادن فعال نیاز است که ادامه این مطلب به آن خواهیم پرداخت .

خطاهای مشاوره و روان درمانی

بررسی خطاها

خطا در ارتباط باعث فروپاشی و شکست در جلسات مشاوره و درمان می شود و  پیامدهایی دارد که میتواند آسیب هایی درپی داشته باشد به عنوان مثال میتواند باعث شود مراجع از جست و جو و دریافت مشاوره و راهنمایی بیشتر ناامید شود . 

به همین جهت مشاوره روانشناسی نیازمند دانش و مهارت کافی ، تسلط بر فنون مشاوره و همچنین آگاهی از خطاهایی است که در روند مشاوره رخ میدهد در واقع آگاهی از خطاهای مشاوره موجب میشود که مشاور بتواند از بروز این خطاها جلوگیری کند .

در ادامه به بررسی هر کدام از موارد بالا میپردازیم 

خطای تماس و نزدیکی

خطای تماس و نزدیکی در مشاوره و روان درمانی

خطای تماس و نزدیکی ناکامی مشاور در تماس اولیه ( اولین برخورد )  با مراجع است .

به این منظور که مشاور در برقراری ارتباط اولیه شکست خورده و اشتیاق مراجع را برای بیان مسائل روانشناختی سرکوب میکند که باعث ایجاد مانعی میان مشاور و مراجع میشود در نهایت رابطه ای میان آنها شکل نخواهد گرفت .

داستان تمثیلی که 

برای جلوگیری از بروز خطای تماس و نزدیکی میتوان از نظریه تسلیم و همراهی استفاده کرد .

 

نظریه تسلیم و همراهی

نظریه تسلیم و همراهی الگویی برای برقراری رابطه است که مکانیزمی را در اختیار مشاور قرار میدهد تا بدون اینکه لزوما رفتا مراجع را نادیده بگیرد حق انتخاب هایی که دارد را بپذیرد .

به معنای دیگر نطریه تسلیم همراهی بیانگر این مفهوم است که مشاور بدون توجه به اینکه مراجعان چه کارهایی کرده اند مراجع را بپذیرد (تسلیم شدن ) و با جریان زندگی واقعی مراجع پیوندی برقرارکند ( همراهی ) تا این فرصت فراهم شود که بی آنکه این جریان مختل شود از ان جدا بماند و  مراجع را همراهی کند ، تداوم این همراهی میتواند باعث پیشرفت در روند مشاوره شود و رابطه درمانی باشد .

به زبان ساده تسلیم به معنای پذیرش رفتارها و تصمیم های مراجع است و همراهی به معنای پوستن به مسیر زندگی مراجع است .

بکاربردن درست نظریه تسلیم و همراهی در جلوگیری  از بروز خطای تماس نزدیکی بسیار موثر واقع میشود .

کاربرد دیگر این مهارت آن است که مشاور میتواند بر پرسش های و پاسخ های جنگ و گریز غلبه کند و مانع از بروز خطای زبان شود . 

یکی از نتایج دیگر استفاده از نظریه تسلیم و همراهی پذیرش بهتر راهکارهایی است که مشاور به مراجع ارائه میدهد زیرا تنها زمانی که مراجع باور کند که مشاور اندیشه های او را کاملا درک میکند آماده میشود تا راه حل های جایگزینی که مشاور ارائه میدهد را بپذیرد. 

در قسمت بعدی این مطلب میتوانید مثال داستانی کوتاهی برای درک بهتر نظریه تسلیم و همراهی مطالعه کنید 

مثال نظریه تسلیم و همراهی

مطالعه این مطلب میتواند در درک بهتر نظریه تسلیم و همراهی کمک کننده :

در بسیاری از شرایط مشاهده میکنید که چند همسفر در اتوبوس یا قطار پس از گذشت مدتی مسائلی را از زندگی خود برای یکدیگر بیان میکنند با آنکه شناختی از یکدگیر ندارند ،  اما میان آنها رابطه ای شکل میگیرد که برپایه اعتماد ، پذیرش و همراهی است .

در مثالی دیگر فرض کنید که دریک ماشین با یکدیگر همسفر هستید و پس از گذشت مدتی رابطه ای میان شما و راننده شکل میگیرد و راننده به شما اجازه میدهد که بجای اون رانندگی کنید . درواقع مقصود از بکاربردن نظریه تسلیم و همراهی شکل گیری چنین رابطه ای است که مشاور بتواند رابطه ای ایجاد کند که مراجع به او اجازه بدهد بجای او رانندگی کند (راهکار های او را بپذیرد)

خطای تعبیر و تفسیر

فنون مشاوره روان درمانی خطاهای مشاوره خطای تعبیر و تفسیر

خطای تعبیر و تفسیر باعث میشود مشاور نتواند آنچه را که مراجع در تلاش است تا منتقل کند را به درستی درک و تفسیر نمایید.

یکی از اهداف اولیه در مشاوره و روان درمانی است فهم دقیق و درست از آنچه مراجع قصد دارد به مشاور انتقال دهد می باشد تا مشاور بتواند مسیر مشاوره را به خوبی تبیین نمایید و به نتیجه مثبت برساند .

به عنوان مثال اگر مشاور نتواند ناهماهنگی میان زبان بدن و گفته های مراجع را تشخیص دهد مرکتب خطای تعبیر و تفسیر خواهد شد . 

مفهوم خود تحلیلی میتواند به مشاور کمک کند تا ازخطای تعبیر و تفسیر پیشگیری کند 

مفهوم خود تحلیلی

خود تحلیلی به قابلیت ما برای آگاهی از خویشتن توصیف میشود در معنای دیگر خود تحیلی بالابردن آگاهی از انتقال متقابل است .

مشاور بدون آگاهی عمیق از خویشتن ( چه کسی است ؟ ) ، احتمال دارد انواعی از افکار ، رفتار و احساسات در قالب انتقال متقابل به مراجع انتقال دهد .

انتقال متقابل اجتناب ناپذیر است و آگاهی از آن برای مشاوره اثر بخش امری بنیادین محسوب میشود .

خود تحلیلی روشن بینی یا تله پاتی نیست 

خود تحلیلی به این معناست که مشاور بتواند خود را از نظاره کند و احساسی که دریافت میکند را ارزیابی و تحلیل کند . 

به عنوان مثال : 

در زمان مشاور خود را از دیدم سوم ببیند ( صندلی سوم بنشیندو ناظر صندلی باشد که روی آن قرار گرفته ) و از خود بپرسد این شخص چه احساسی دارد ؟

و حتی علائم جسمی مانند انقباض صورت ، حرکات چشم ، تکان دادن دست و پا را در نظر بگیرد .

خود تحلیلی

خطای زبان

خطای زبان یکی از خطاهای مشاوره و روان درمانی است

یکی از خطاهای بنیادین در مشاوره خطای زبان است

مشاوره فقط صحبت کردن نیست بلکه فهمیده شدن است . 

مفهوم خطای زبان در مشاوره به این معناست که مشاور نتواند بر پرسش ها و پاسخ های جنگ و گریز مراجع غلبه کند .

تشخیص و غلبه براین پریسش ها و پاسخ ها بخش ضروری هر جلسه مشاوره را تشکیل میدهد تا از پایه ریزی خطای زبان  جلوگیری کند 

خطای قضاوت

خطای قضاوت خطای بعدی در مشاوره پبشرفته است

میان ارزیابی و قضاوت تفاوت های معنا داری وجود دارد 

مشاوران به هدف ارزیابی موقعیت ها و محیط اطراف مراجعان مشاوره میکنند و حق ندارند که دیگران را قضاوت کنند .

بسیار دشوار است که مشاور بتواند بدون قضاوت موقعیت ها ومحیط اطراف مراجع را ارزیابی کند .

پذیرش و توجه مثبت نامشروط نیازمند آن است که مشاور مراجع را آنگونه که هست بپذیرد .

 خطای قضاوت یعنی هرگونه شرط و شرایط در قبال پذیرش مراجع

 پیشگیری از خطای قضاوت به تمرین مداوم بسیار نیاز داد تا مشاور بتواند مراجع را بی قید شرط پذیرش و ارزیابی کند 

خطای قدرت مطلق

خطای قدرت مطلق خطای مخرب در مشاوره روانشناسی

یکی دیگر از خطاهای خطاهای مشاوره و ردوان درمانی خطای قدرت مطلق می باشد .

زمانی که ما مسئولیت تصمیمات ، رفتارها و احساسات دیگران را به عهده میگیریم خطای قدرت مطلق مرتکب شده ایم

قدرت مطلق به این معناست مشاور که در روند مشاوره مسئول رفتار ، احساسات و تصمیم های مراجع باشد .

 

درست است که مشاوران میتوانند در احساس و رفتار مراجع تاثیر گذار باشد اما  علت مستقیم رفتار ها و تصمیم های آن ها نیستند و نمیتوانند مسئول رفتاها و احساسات مراجع باشند. 

در واقع در رابطه مشاوره ای هیچکدام از مشاور یا مراجع مسئولیت احساس رفتار و تصمیم های دیگیری را ندارد و همچنین نباید بر دیدگاه آن ها تاثیر بگذارد 

مثال : مراجع خوب عمل میکند پس من مشاور خوبی هستم و یا مارجع تغییر پذیر نیست پس من مشاور کارامدی نیستم 

این یک دیدگاه غیرحرفه ای است 

مرور کلی بر خطاهای مشاوره

تعریف کوتاه از خطاهای مشاوره

ناکامی مشاور در تماس اولیه با مراجع

شکست مشاور در درک صحیح ادراک پدیدارشناختی مراجع 

ناتوانی مشاور در علبه بر پرسش ها و پاسخ های جنگ و گریز

قضاوت کردن مراحع بجای ارزیابی آن 

پذیرش مسئولیت تصمیمات و رفتارها و احساسات دیگران 

میتردات ( تربیت شدن برای بیماری )

داستان های آموزشی مشاوره و روان درمانی

اکثر مردم در دنیای کنونی از یک پیشمرگ غذا (فردی که ثابت کند غذا خوب است و زهرآگین نیست ) برخوردار نیستند پیشمرگان غذایی به فرهنگ عامه تاریخ مانند قصۀ پادشاهانی که نگران تاج و تخت خود در برابر رقبا بودند، تعلق دارند.

یکی از مشهورترین داستان ها در مورد خوردن سم در دربار مهرداد رقیب امپراطوری روم اتفاق افتاد ، مانند بسیاری از پادشاهانبرای نگرانی اش در مورد سلامت غذایی خود دلیلی داشت.

دشمنان بالقوه در هر جایی وجود داشتند رومی ها و البته دشمنان قسم خورده ای که در سه جنگ برای کنترل قسمتی که هم اکنون ترکیه نام دارد با او رقابت داشتند و دشمنان داخلی که اعضای خاندان او را شامل می شدند بنابراین برای محافظت از خویش چه کار میبایست انجام دهد؟

گارد شخصی و پیشمرگان غذا از طریق چشیدن غذا و نوشیدنی قبل از خود (پادشاه به او خدمت میکردند اما مهرداد خواستار آن بود که در برابر تهاجمات و زهر کاملاً آسیب ناپذیر باشد ) هرچند که آسیب ناپذیری کامل در برابر تهاجمات هرگز نمی توانست دست یافتنی باشد اما  مهرداد برای آنکه به زهر عادت کند با خوردن مقادیر پایین سموم و پادزهرهای مختلف آنچه امروزه داروهای میتیردات نامیده می شود از ایمنی خود یقین حاصل کرد از قرار معلوم مقدار سمومی که مصرف می نمود برای هدفی که در سر می پروراند مؤثر واقع شد.

او از ایمنی خیره کننده ای برخوردار شد. در حقیقت در پایان عمر طولانی خود هنگامی که سعی میکرد با خوردن زهر دست به خودکشی بزند، شکست میخورد و تنها به ذره ای درد نسبتاً بی خطر تن می داد.  مهرداد بدین خاطر از چنین عمر طولانی برخوردار شد چون مانند یک خردمند زیست 

برای بیماری تربیت شد نه برای سلامتی

فهم درون مایه داستان مهرداد برای مشاوران و روان درمانگران بسیار حایز اهمیت است. برای زهرهای عقلانی هیجانی و رفتاری که اثر بخشی جلسات درمان را مختل می کند، آماده باشید. سفر کردن در میان قلمرو نامکشوف روان مراجعان و دالان های مشکلات واقعی یا ادراک شده بی خطر نیست درموقعیت جلسات ،مشاوره در هر جایی که رابطه میان مشاوران یا روان درمانگران با مراجعانشان کُند، گسیخته، یا آلوده می شود خطر نهفته است ارتباط مؤثر هستهٔ حرفهٔ مشاوره .است. از این رو، یادگیری شیوه های ارتباط مؤثر محور آمادگی مشاور است.

خوانده شد ادامه داستان

قاتل بزرگ غول هندوانه

داستان های آموزشی مشاوره و روان درمانی

داستان های آموزشی مشاوره روانشناسی و روان درمانی

 روزی شخصی به طور اتفاقی قدم به سرزمین دیوانگان گذاشت. مردم آنجا در ترس و وحشت به سر می بردند، زیرا از غولی واهمه داشتند که خارج از دهکده آن ها قرار داشت شخص ،غریبه داستان آنها را شنید و با وجود بیم و هراسی که داشت، تصمیم گرفت غول را ببیند مردم در حالی که از شدت وحشت میلرزیدند او را به حاشیه دهکده که به یک کشتزار مشرف بود بردند. آنها فریاد کشیدند "همان جاست، همانجاست مرد غریبه نگاهی انداخت اما جز یک هندوانه چیز دیگری ندید. او فریاد زد این غول نیست و به سوی هندوانه پیش رفت کنار آن زانو زد آن را دو نیم کرد و خورد. وقتی که روی خود را برگرداند مشاهده کرد که مردم را ترسی عمیقتر فرا گرفته است و رنگ از چهره باخته اند مردم فریاد زدند غول را کشت و تازه آن را هم خورد! او غولی است بدتر از اولی بیایید او را بگیریم و مردم با چنگک به تعقیب او
پرداختند.
یک سال گذشت و دانه ای از هندوانه قبلی رشد کرد و هندوانه ای دیگر پرورش یافت. در آن موقع شخص دیگری وارد همان سرزمین شد و این در حالی بود که مردم از غول بزرگتری که در کشتزار بیرون از دهکده روییده بود میترسیدند. این مرد غریبه، باهوشتر از اولی بود با دیدن غول به غیر منطقی بودن ترس آنها پی برد. با این حال، با وجود پی بردن به ماهیت آن برای دیدن هندوانه خود را در موضع ترس قرار داد. پس همراه روستاییان آهسته به سوی غول روانه شد همین که نزدیک هندوانه رسید بیم و هراسی فزاینده از خود نشان داد. با هر قدمی که بر میداشت یک قدم به عقب بر میگشت سرانجام وانمود کرد که جرأت دست زدن به غول را پیدا کرده است. از اینکه غول او را نبلعیده بود مات و مبهوت بود او روستاییان را برای آمدن و دست زدن به هندوانه تشویق کرد. با گذشت زمان توانست به مردم کمک کند به آن نزدیک شوند و در آخر آن را بخورند و دانه هایش را برای تابستان سال آینده هنگامی که فصل کشت آن بود، ذخیره کنند. این مرد به قاتل بزرگ غول هندوانه معروف شد.
بسیاری از فرهنگها هشیارانه یا ناهشیارانه خطای تماس و نزدیکی را بازشناخته اند در ارتباط با دیدارهای اولیه آیینها و قصه های عامیانه ای وجود دارد. برای عده ای از افراد دست تکان دادن به خوبی جواب میدهد. در جایی دیگر، در آغوش کشیدن و بوسیدن رویکردهایی مؤثر برای نزدیکی به دیگران است. هنوز هم بسیاری ترجیح میدهند که هنگام احوال پرسی تماس بدنی نداشته باشند. هرچند متون حاصل از زمینه رو به رشد ،فرهنگ به گونه ای که با امر مشاوره مرتبط است، هنوز هم مستلزم توافق بر روی تعریفی اجمالی از فرهنگ است؛ با این حال، چیزی که بر روی آن توافق وجود دارد این است که به سود مشاوران است که مراجعان را در پندارهای قالبی که در فرهنگ آنها نفوذ میکند، محدود نسازند. وقتی مشاوران با همه مراجعان با متانت، احترام و حساسیت برخورد کنند، بسیار سریع میتوانند از چارچوب آداب و رسوم، دانش و تجاربی که بافت و زمینه نگرانی و تشویش آنها را تشکیل میدهد آگاه شوند.
برای اینکه مشاوران به مراجعان احترام بگذارند لازم است تا به آنها نزدیک شوند.

خوانده شد ادامه داستان

چرا ارتباط هسته اصلی مشاوره است

مطالب مرتبط

 

مشاوران میتوانند با بهره گیری خلاقانه از شاخه های متعدد دانش ، گنجینه فنون خود را افزایش دهند.

هیچ مشاوره ای در خلاء صورت نمی گیرد همه مشاوران انبوهی از اطلاعات و تجارب را با خود به جلسات مشاوره می آورند استفاده مؤثر از  اطلاعات و تجارب همیشه آسان نیست ، چرا که مراجعان نیز اطلاعات و تجارب خود را وارد کنند و غالباً این کار را با اضطراب و نگرانی انجام می دهند. در هر جلسه یا یک سری جلسات مشاور الزاماً بر مبنای تجارب و اطلاعات مربوط به پیشینه مراجع به بیان روشنی از مشکل می پردازد. مشاور همچنین باید شفاف و فاقد ابهام باشد.

یعنی مشاور بر ارتباط روشن به طور ایده آل از سوی مراجع با مشاور و الزاماً از جانب مشاور با مراجع وابسته است مهارت های ارتباط مؤثر و ایجاد رابطهٔ روشن در جلسات مشاوره و هم به تمرین نیاز دارد خطا در ارتباط باعث گسست و فروپاشی در می شود و حتی میتواند مراجعان را از جست وجوی یاری بیشتر، مأیوس سازد.
به همین خاطر مشاوران و روان درمانگران از درک چگونگی پرداختن به خطاهای روزمره ای که افراد در ارتباط مرتکب می شوند، نفع خواهند برد. تمرین چگونگی اجتناب از خطا در ارتباط مشاوران را ورزیده می.کند همانگونه که مهرداد برای بیماری و نه سلامت ورزیده شده بود هرچند ،زبان مکانیزم اولیه بیشتر ارتباط هاست، ولی در موقعیت های رودررو هم مشاوران و هم مراجعان اغلب به شیوه های غیرکلامی ارتباط برقرار میکنند پی بردن به آنچه دیگران در تلاش اند تا انتقال ،دهند به مهارت و تمرین نیاز دارد یادگیری ارتباط به شیوههایی که به دیگران اجازه دهد آنچه را که در تلاشیم به آنها انتقال دهیم را بفهمند نیازمند تسلط بر ارتباط و توانایی اجتناب از خطاهای رایجی است که اغلب در ارتباط رخ میدهد مراجعان غالباً برای حمایت شدن، به مشاور روی می آورند و این وظیفهٔ مشاوران است که به طور مؤثر حمایتی که آنها خواستار آن را در اختیارشان قرار دهد فنون این کتاب در جهت آماده سازی مشاوران و روان درمانگران برای پرهیز از خطاهای رایجی که در ارتباط روی میدهد تنظیم و
طراحی شده اند.

خوانده شد خواندن ادامه مطلب

منابع مطالب

منابعی که برای تهیه این مطلب مورد بررسی قرار گرفته است

برای تهیه مطالب فوق از منابع متعددی بهره گرفته شده است که از منابع معتبر دانشگاهی روانشناسی بوده و مورد تایید و چاپ قرار گرفته است که توسط اساتید دانشگاهی نیز در دانشگاه ها برای دانشجویان روانشناسی و مشاوره و … تدریس میشود .

لیست زیر شامل این ه منابع است و با گزینه خرید کنید میتوانید نسخه اصلی کتاب را از نشریه معتبر تهیه نمایید .

قاتل بزرگ غول هندوانه

داستان های آموزشی مشاوره و روان درمانی

 روزی شخصی به طور اتفاقی قدم به سرزمین دیوانگان گذاشت. مردم آنجا در ترس و وحشت به سر می بردند، زیرا از غولی واهمه داشتند که خارج از دهکده آن ها قرار داشت شخص ،غریبه داستان آنها را شنید و با وجود بیم و هراسی که داشت، تصمیم گرفت غول را ببیند مردم در حالی که از شدت وحشت میلرزیدند او را به حاشیه دهکده که به یک کشتزار مشرف بود بردند. آنها فریاد کشیدند "همان جاست، همانجاست مرد غریبه نگاهی انداخت اما جز یک هندوانه چیز دیگری ندید. او فریاد زد این غول نیست و به سوی هندوانه پیش رفت کنار آن زانو زد آن را دو نیم کرد و خورد. وقتی که روی خود را برگرداند مشاهده کرد که مردم را ترسی عمیقتر فرا گرفته است و رنگ از چهره باخته اند مردم فریاد زدند غول را کشت و تازه آن را هم خورد! او غولی است بدتر از اولی بیایید او را بگیریم و مردم با چنگک به تعقیب او
پرداختند.
یک سال گذشت و دانه ای از هندوانه قبلی رشد کرد و هندوانه ای دیگر پرورش یافت. در آن موقع شخص دیگری وارد همان سرزمین شد و این در حالی بود که مردم از غول بزرگتری که در کشتزار بیرون از دهکده روییده بود میترسیدند. این مرد غریبه، باهوشتر از اولی بود با دیدن غول به غیر منطقی بودن ترس آنها پی برد. با این حال، با وجود پی بردن به ماهیت آن برای دیدن هندوانه خود را در موضع ترس قرار داد. پس همراه روستاییان آهسته به سوی غول روانه شد همین که نزدیک هندوانه رسید بیم و هراسی فزاینده از خود نشان داد. با هر قدمی که بر میداشت یک قدم به عقب بر میگشت سرانجام وانمود کرد که جرأت دست زدن به غول را پیدا کرده است. از اینکه غول او را نبلعیده بود مات و مبهوت بود او روستاییان را برای آمدن و دست زدن به هندوانه تشویق کرد. با گذشت زمان توانست به مردم کمک کند به آن نزدیک شوند و در آخر آن را بخورند و دانه هایش را برای تابستان سال آینده هنگامی که فصل کشت آن بود، ذخیره کنند. این مرد به قاتل بزرگ غول هندوانه معروف شد.
بسیاری از فرهنگها هشیارانه یا ناهشیارانه خطای تماس و نزدیکی را بازشناخته اند در ارتباط با دیدارهای اولیه آیینها و قصه های عامیانه ای وجود دارد. برای عده ای از افراد دست تکان دادن به خوبی جواب میدهد. در جایی دیگر، در آغوش کشیدن و بوسیدن رویکردهایی مؤثر برای نزدیکی به دیگران است. هنوز هم بسیاری ترجیح میدهند که هنگام احوال پرسی تماس بدنی نداشته باشند. هرچند متون حاصل از زمینه رو به رشد ،فرهنگ به گونه ای که با امر مشاوره مرتبط است، هنوز هم مستلزم توافق بر روی تعریفی اجمالی از فرهنگ است؛ با این حال، چیزی که بر روی آن توافق وجود دارد این است که به سود مشاوران است که مراجعان را در پندارهای قالبی که در فرهنگ آنها نفوذ میکند، محدود نسازند. وقتی مشاوران با همه مراجعان با متانت، احترام و حساسیت برخورد کنند، بسیار سریع میتوانند از چارچوب آداب و رسوم، دانش و تجاربی که بافت و زمینه نگرانی و تشویش آنها را تشکیل میدهد آگاه شوند.
برای اینکه مشاوران به مراجعان احترام بگذارند لازم است تا به آنها نزدیک شوند.

خوانده شد بیشتر